B.A.S. Sport bedenkt nieuwe IJsvogelwand
Adviseur Wilmer van Pelt zag tijdens zijn werkzaamheden op sportpark Brasserskade in Delft met grote regelmaat IJsvogels vliegen. “Wat nu als we ook die hier een blijvend maar duurzaam onderkomen kunnen bieden?” Wilmer ging aan het tekenen en heeft nu de eerste plug-and-play, duurzame en circulaire ijsvogelwand gerealiseerd.
“Als jongen van 12 ben ik begonnen met het spotten van vogels dus toen ik steeds de IJsvogel zag vliegen op sportpark Brasserskade in Delft wist ik ook met welke uitdagingen we te maken hebben. Dankzij de zacht winters doen de IJsvogels het heel goed.” IJsvogels nesten graag in steile wanden vlak boven de waterlijn. “In deze broedwanden graven ze dan een tunnel waarin ze hun nest maken. Veel oevers zijn allemaal erg laag en daarnaast worden ze steeds vaker gestabiliseerd of versterkt met houten wanden. Het is voor IJsvogels dus lastig om hier een goede steile plek te vinden om een nest te graven. De uitdaging is dan ook om als beheerder mogelijkheden te creëren voor de IJsvogel waar een paartje een nest kan gaan bouwen.”
Gerecycled kunstgras
Wilmer besprak het probleem eerst met een IJsvogelkenner voordat hij samen met Greenmatter een kant-en-klare IJsvogelwand uitwerkte. De nieuwe wand sluit nu ook aan op de wens voor circulariteit bij gemeenten. “Het is een broedwand die gemaakt is van gerecyclede kunstgrasmat met twee gaten aan de voorzijde. Die wordt in de oever geplaatst en vervolgens gevuld met aanwezige grond. Door de twee gaten kunnen de IJsvogels hun gangen te graven.” Wilmer koos bewust voor gerecycled kunstgrasmateriaal omdat hij ook in oplossingen wilde denken voor het probleem van kunstgras dat niet meer gebruikt wordt. Dat sloeg aan bij Greenmatter. “Wij zeggen altijd: denk in hout, maak het in gerecycled kunstgras,” zegt William van Diemen van Greenmatter. “Onze oeverbescherming en andere producten van gerecycled kunstgras zijn al jaren een duurzaam alternatief voor het tropisch hardhout dat anders hiervoor gekapt wordt. Door gerecycled kunstgras te gebruiken helpen we de ontbossing tegen te gaan. Tegelijkertijd helpen we ook de berg afgedankte kunstgrasvelden te reduceren.” De producten worden in elkaar gezet door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. “Dat biedt de koper dan ook een SROI-meerwaarde.” Net als de oeverbescherming komt ook de IJsvogelwand van gerecycled kunstgras met een analyserapport van SGS Intron dat aangeeft dat het géén ongewenste stoffen bevat die kunnen uitlogen en dat het dus géén invloed heeft op de waterkwaliteit. “Het is een mooie manier om met gerecycled kunstgrasmateriaal mogelijkheden voor de IJsvogel te creëren,” zo meent Wilmer. Vandaar dat hij inmiddels werkt aan verschillende andere producten van gerecycled materiaal die de biodiversiteit kunnen vergroten.
Benieuwd hoe B.A.S. Sport ook bij u de natuur kan versterken en doelstellingen kan helpen realiseren? Neem vrijblijvend contact met ons op.